Er du bange for at blive forladt?

Oplever du angst for at miste eller jalousi

Når schemaet forladt, angst for at miste, er dominerende hos en person, oplever han eller hun en konstant angst for at miste de personer der er tættest på dem, dem de holder mest af.

Hvis der er tale om at personen har oplevet et faktisk tab eller et oplevet tab, kan der også være følelser af vrede over at være blevet forladt. Følelserne er som regel:
 • Kronisk angst over at miste
 • Ked af det – nedtrygt og trist
 • Depression når der er tale om et aktuelt eller opfattet tab
 • Vrede mod dem som har forladt dem
I mere intense former bliver disse følelser til
 • Rædsel
 • Sorg
 • Raseri
Personen kan blive ude af sig selv når nogen forlader dem, selv i kortere perioder. Karakteristika for schemaet forladt / angst for at miste – Regner ikke med en stabil relation/støtte – Uforudsigelig stemning Ophavet til schemaet er som regel oplevelser af at blive forladt eller svigtet i barndom eller de unge teenage år. Det kan være en forælder der forlader hjemmet i længere perioder på grund af sygdom, skilsmisse, død, arbejde mm. Det centrale er at barnet har oplevet at få kærlighed, men at denne kærlighed og varme forsvinder (ofte pludseligt). Barnet ved ikke hvornår eller om situationen vil ændre sig og føler sig forladt, alene og utryg. Som voksen kan denne følelse af at blive forladt sidde tilbage i personen, som forventer og frygter at blive forladt igen. De er bange for at dem de føler sig knyttet til, bliver syge og dør, forlader dem til fordel for en anden, eller opfører sig uforudsigeligt og pludselig forsvinder. Derfor lever de i konstant angst og er altid på vagt overfor tegn på at en er ved at forlade dem. Typisk adfærd:
 • Klynger sig til signifikante andre
 • Er besiddende eller kontrollerende
 • Beskylder andre for at forlade dem
 • Jaloux
 • Konkurrerer med rivaler
 • Nogle undgår intime relationer fuldstændig for at undgå følelser af tab og angst
Personer med dette schema vælger ofte partnere der er uengagerede eller ustabile, og som er i høj risiko for at forlade dem. De har høj schema kemi med disse partnere og falder i dyb forelskelse med denne type, fordi det aktiverer den velkendte følelse af angst og dermed vedligeholder schemaet. (Dette er tragisk nok det der føles mest velkendt og dermed trygt). Schemaet forladt/ustabil/angst for at miste, er hyppigt forbundet med andre schemaer som f.eks.
 • Underkastelse Personen føler at hvis ikke han eller han underkaster sig og gør det den anden vil have, så vil de i høj grad risikere at blive forladt.
 • Usikker i daglige gøremål (afhængig af andre/inkompetence) Personen tror at hvis den anden forlader dem, så vil de være ude af stand til at klare sig i livet på egen hånd.
 • Defekt forkert/værdiløs/skamfuld Personen tror at hvis den anden person finder ud af hvor defekte de er, så vil de blive forladt af den person.
Forladt angst schema
Kvinde alene forladt, angst for at miste
Mål for behandlingen med schema terapi
Målet med terapien er at heale schemaet ved hjælp af de metoder schema terapien indeholder. En person der har healet eller balanceret dette schema, er ikke konstant bekymret eller angst for at miste og blive forladt. Et mål for behandlingen er at hjælpe personen til at blive mere realistisk omkring stabiliteten i sit forhold. I teorien kan man sige at personen kommer til at lære og opfatte dem de holder af som stabile og blivende objekter. Inden for objekt relations teorien kaldes dette, at de lærer at internalisere signifikante andre som stabile objekter. Denne læring vil overskrive de tidligere erfaringer af at blive forladt, og hjælpe personen til at se, at forhold godt kan være stabile (forudsat at det er en sund og givende relation personen befinder sig i). Personen vil med tiden være langt mindre tilbøjelig til at fejltolke adfærd som tegn på at de risikerer at blive forladt. De forbundne schemaer som blev nævnt ovenfor, bliver som regel også reduceret, fordi personen kommer til at føle sig mindre underkastet, afhængig, eller defekt. At blive forladt er ikke længere så skræmmende for dem som det var tidligere. Målet er at personen føler sig mere sikker i sit forhold, så de klynger mindre, kontrollerer mindre, og manipulerer ikke på samme måde for at forhindre at blive forladt. De er mindre vrede og forstår dybere hvad det er der er på spil i dem selv. Tegn på at schemaet er healet er at personen lærer at vælge signifikante andre som er mere stabile og konsistent er der for dem. Nogle begynder at turde indgå i intime forhold frem for at undvige dem. Et andet tegn på healing er at personen er i stand til, i længere perioder, at være alene uden at blive angste, deprimerede og uden øjeblikkeligt skulle række ud og forbinde sig med en anden. Målet er, at den typiske adfærd og følelser af angst, vrede og bekymring bliver reduceret, med det resultat at personen oplever øget livskvalitet i intime relationer.

Jefferey Young har identificeret maladaptive og dysfunktionelle schemaer, følg et link herunder for et overblik eller en detaljeret beskrivelse af de enkelte schemaer:

Scroll to Top