Par-tjek - vedligehold glæden i jeres forhold

Måske er det på tide at få et Par-tjek

Undersøgelser viser, at der gennemsnitligt går omkring seks år, fra et par oplever de første tegn på at der er noget galt i forholdet, til de søger hjælp. Cirka halvdelen af alle parforhold ender i en skilsmisse, det viser tal fra Danmarks statistik. Jeres parforhold er oppe imod hårde odds, men erfaring viser at trivslen stiger, hvis parrelationen dyrkes og næres. Vi går regelmæssigt til tandlæge for at holde vores tænder ved lige. Når det først gør rigtig ondt, er det ofte for sent og skaden er sket. På samme måde er det gavnligt for parforholdet, gennem et par-tjek, at se om uoverensstemmelser eller miskommunikation er ved at undergrave kærligheden til hinanden. 

Omkring en femtedel af den danske befolkning lever med betydelige vanskeligheder og utilfredshed i parforholdet. Og ca. 93% af dem søger ikke parrådgivning eller parterapi til deres forhold. Måske er det derfor at næsten hvert andet forhold ender i skilsmisse. Men når nu der er så mange der oplever at der er knas og utilfredshed i parforholdet, hvorfor søger de så ikke hjælp? Der kan være mange grunde til det, en forklaring kan være at parret ønsker at løse problemerne selv, eller også er de ikke enige om behovet for hjælp, måske kender de ikke til effekten af relevante tilbud. Mange kender til parterapi, men tænker det er for dyrt i længden, hvis først problemerne har vokset sig store. Nogle ser det som et tabu at søge parterapi og kun noget man skal gøre hvis man har alvorlige problemer.

Par-tjek har en positiv effekt på parforholdstilfredshed og intimitet i forholdet
Par-tjek har en positiv effekt på parforholdstilfredshed og intimitet i forholdet

Center for familie udvikling har udviklet et nyt koncept kaldet Par-tjek, som netop baserer sig på at holde parforholdet ved lige. Et Par-tjek består af to samtaler a 90 min, med en psykolog der er certificeret Par tjek vejleder. Dansk og international forskning har vist at Par tjek har en positiv effekt på parforholdstilfredshed og intimitet i forholdet. Det er et forebyggende tilbud til par og består af et indledende online spørgeskema, efterfulgt af to samtaler. Ved den sidste samtale modtager I en udførlig feedback rapport, som I får med hjem og kan bruge videre som grundlag for samtaler om jeres forhold. Samtalerne kombinerer elementer af udredning, case formulering, psykoedukation og parterapi. Der vil være et stærkt fokus på parrets ressourcer og på at hjælpe parret til aktivt at tage hånd om deres forhold til hinanden.

Forskning viser at et godt og velfungerende parforhold har større indflydelse på vores livskvalitet end alle øvrige områder af tilværelsen såsom vores arbejde, økonomi, venner eller fysisk helbred. Et godt parforhold fremmer trivsel ikke bare hos de voksne, men også hos børnene.

Par-tjek er ikke parterapi, det er et grundigt ”eftersyn” af parforholdet med hjælp fra en professionel vejleder. Det er et langt kortere og billigere tilbud end almindelig parterapi og det er tilpasset det enkelte pars særlige udfordringer og giver mulighed for at blive henvist til anden relevant hjælp om nødvendigt. Det giver et samlet overblik over det enkelte pars ressourcer og udfordringer og en forståelse for jeres relation som I selv kan bygge videre på.

Hos iPsyk kan du nu få et par-tjek til en samlet pris af 2495 kr. Dette inkluderer online spørgeskema, to samtaler med professionel psykolog og certificeret par-tjek vejleder, samt en udførlig feedback rapport.

Nyttige links

Par-tjek er udviklet af Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet, det kan du læse om – klik her.

Kilder:

  • Danmarks statistik 2016
  • Trillingsgaard, Fentz, Hawrilenko, Cordova (2016)
  • Bradbury & Karney (2013)
  • Sørensen, Fentz &Trillingsgaard (2016)
Scroll to Top